Ο Γιάννης Σαραλής γεννήθηκε το 1906 στην Αρίστη (τότε ακόμη Αρτσίστα) Ζαγορίου. Την εγκύκλειο εκπαίδευση ολοκλήρωσε στην Ριζάρειο Σχολή και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση (Ξάνθη – Ιωάννινα – Αθήνα) και διετέλεσε Γυμνασιάρχης και Γενικός Επιθεωρητής Εκπαίδευσης.

Ιωάννης Νικολαϊδης, «Γιάννης Σαραλής, ο Εκπαιδευτικός και ο Λογοτέχνης», Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, Θ’ 1987 σ.44-56

Τάτσης Αποστολίδης, «Ο δάσκαλός μου Γιάννης Σαραλής», Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, ΚΕ’ 2006, σελ. 69-88.

Ως λογοτέχνης, ο Γιάννης Σαραλής καταπιάστηκε με την ποίηση και την πεζογραφία. Πέρα από συνεργασίες με ηπειρωτικά περιοδικά, πίσω από τα ψευδώνυμα Λίνος Αγράμπελης ή Γ. Αριστινός, εξέδωσε την Ποιητική Συλλογή «Ροζέτες» (Αθήνα, 1947) και το οδοιπορικό πεζογράφημα «Ζαγόρι» (Αθήνα, 1956). Τέλος, έγραψε ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο «Στη Ρίζα της Φτελιάς» (Αθήνα, 1962), εμπνευσμένος από τον Ελληνιϊταλικό πόλεμο και τις μάχες που έλαβαν χώρα στην «Γραμμή Καλπακίου» και ειδικότερα στο ύψωμα της Γκραμπάλας.

Ως ερασιτέχνης μελετητής του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου του, ο Γιάννης Σαραλής συνέγραψε κείμενα για τη λαογραφία του Ζαγορίου που εκδόθηκαν στην Ηπειρωτική Εστία τη διετία 1974-76.

Επιπλέον, μαζί με τον συγχωριανό του αρχαιολόγο Φώτιο Πέτσα, συνέθεσαν το βιβλίο Αρίστη και Δυτικό Ζαγόρι (Αθήνα, 1982) που περιέχει πληθώρα ιστορικών, αρχαιολογικών και λαογραφικών στοιχείων για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον των συγγραφέων για το παρελθόν και το μέλλον του τόπου τους.

Τα πονήματα του Γιάννη Σαραλή θα τα βρείτε ψηφιοποιημένα στην παρούσα ιστοσελίδα.

Πριν ακόμη αρχίσει να απειλείται το φυσικό περιβάλλον με ανεπανόρθωτες καταστροφές, ο Γιάννης Σαραλής υποστήριζε στο βιβλίο του Ζαγόρι, ένας απίθανος κόσμος, ότι «η αγάπη για το περιβάλλον αποτελεί τη μόνη ελπίδα να ζωντανέψει ξανά το Ζαγόρι».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος έχουμε τη γνώμη πως η αγάπη γενικά, και ιδιαίτερα η αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, διδάσκεται. Έτσι, όλες οι δραστηριότητές μας έχουν ως στόχο να γίνει συνειδητή η αγάπη για το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν το Ζαγόρι, ώστε να μπορέσει να «ζωντανέψει ξανά».

ο Γιάννης Σαραλής Δάσκαλος

ο Γιάννης Σαραλής ερευνητής

ο Γιάννης Σαραλής λογοτέχνης